משחק האוּנה

| קריקטוריסטים מאיירים מוח
סינמטק ירושלים
אוצרות: 
מיכל מור
תאריך פתיחה:
מרץ, 2014
|
תאריך סגירה:
אפריל, 2014

"על האדם לדעת כי מן המוח, ורק מן המוח, מתעוררים תענוגותינו, שמחתנו וצחוקינו וכן גם עיצבוננו, כאבנו, סבלותינו ודמעותינו, ובמיוחד – באמצעותו אנו חושבים, רואים, שומעים ומבחינים בין רע לטוב ובין נעים לבלתי נעים." (היפוקראטס, המאה ה-5  לפנה"ס).

במוחנו קיימים כעשרה ביליון תאי עצב. כל תא מתקשר באמצעות כ- 10,000 סינפסות (קשרים) לתאים שכנים ברשת העצבית. כך נוצרות במוחנו רשתות עצבים ענפות, שמורכבות ממאות-אלפי תאים הקשורים זה לזה באמצעות סינפסות, אשר מתפקדות כקולקטיב – תזמורת גדולה המייצרת את "המוזיקה העצבית". מוזיקה זו נחקרת באופן יומיומי במרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית. חוקרים מתחומים שונים הפועלים יחדיו – תיאורטיקנים, אנשי מדעי המחשב, פסיכולוגים קוגניטיביים וביולוגים, מנהלים מחקר אינטרדיסציפלינרי יוצא דופן המוביל לתובנות חדשות על היחס שבין "חומר" ל"רוח", על שאלת הרצון החופשי והמודעות ועל שורה של שאלות הקשורות למהות האדם וייחודו בטבע.

במרכז רואים חשיבות רבה בהנגשה של המחקרים לקהל הרחב. כך נוצר שיתוף פעולה יצירתי בין חוקרי המוח וקריקטוריסטים מרחבי הארץ. בשיתוף פרויקט "שפיץ" קובצו העבודות שלפניכם אשר נתנו מבע לנפלאות המוח בנגיעות של דמיון והומור בקו, בצבע וברצף תמונות היוצר סיפור.

תערוכה זו יוצרת דו שיח המחבר בין עולמו של המדען הפועל במסגרת כללים מקובלים של מתודה מדעית, לבין האמן המודרני החופשי, בבחירת נושאים ואופני הייצוג שאליהם הוא חותר ביצירתו. המשותף לשניהם הדמיון, האינטואיציה, החיפוש, ההתנסות, הסיפוק והאכזבה המלווים את מעשה היצירה. דמיון זה הוא שמאפשר את שיתוף הפעולה והדיאלוג המפרה בין המאיירים לבין חוקרי המוח. תקוותנו שפרויקט זה ישמש יסוד להידברות מתמשכת אשר תניב תובנות מעניינות ותהווה השראה ליצירה נוספת – אמנותית ומדעית כאחד.

עורך פרויקט שפיץ: ניסים חזקיהו
הפקה: אלונה נרקיס

התערוכה בתמיכתו של מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח האוניברסיטה העברית

 

197